Vrienden van de Leidsehout Vereniging vrienden van
De Leidse Hout

Plattegrond

De Leidse Hout maakt onderdeel uit van de groene structuur aan de noordwestkant van Leiden, als een schakel tussen Oud Poelgeest, het Heempark, het Bos van Bosman, Endegeest en Rhijngeest. De kaart met een overzicht van alle parken in Leiden kunt u hier downloaden

Bereikbaarheid en parkregels

Bereikbaarheid
De Leidse Hout is gelegen in Leiden Noord, vlak tegen Oegstgeest aan en wordt begrensd door de Groene Maredijk, de Houtlaan, de Van Slingelandtlaan en de Warmonderweg. De Leidse Hout is bereikbaar per openbaar vervoer, auto en fiets.Vanaf station Leiden Centraal is het 10 minuten lopen (richting voormalig Diaconessenhuis). Ook stoppen buslijnen 42 en 50 bij de Leidse Hout. Auto's kunnen parkeren bij de sportterreinen langs de Oegstgeesterweg of langs de Houtlaan, voor de fietsen zijn er fietsenrekken.
 

Parkregels
Ieder jaar komen er tienduizenden bezoekers naar de Leidse Hout. Om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken en het park mooi te houden, wordt u verzocht zich aan de volgende regels te houden:
• Houd het park s.v.p. schoon en heel.
• Het hondenbeleid van de Gemeente Leiden komt erop neer dat in de Leidse Hout honden mogen loslopen op de Grote speelweide en dat ze op alle andere plekken moeten zijn aangelijnd. Op (kinder)speelplaatsen geldt een volledig verbod voor honden, zelfs voor aangelijnde honden. In de hele gemeente (dus ook in de losloopgebieden) geldt de plicht om hondenpoep op te ruimen. https://www.leiden.nl/over-de-stad/natuur-en-milieu/hondenbeleid-in-leiden/
• Fietspaden zijn met borden aangegeven. Alle andere paden zijn wandelpaden
• Voor versterkte muziek is een vergunning nodig
• Parkeren bij de sportterreinen aan de Oegstgeesterweg

Muziektent de Waterlelie

Vanaf mei tot medio september worden op zondagmiddag concerten georganiseerd in de muziektent 'De Waterlelie'. De programmering is in handen van onze coördinator muziek: Werner Hendriks (info@vriendenvandeleidsehout.nl). Als u af en toe wat hand- en spandiensten wilt verrichten bij de concerten, dan kunt u zich bij hem opgeven.
Voor informatie over het programma zie Muziek Waterlelie.

In de zomermaanden vinden op zaterdagmiddag geregeld tangosalons plaats. Voor informatie daarover zie www.dependans.nl.

Indien u zelf iets wilt organiseren in de Waterlelie, dan is daarvoor toestemming nodig van het Bureau Evenementenbeheer van de Gemeente Leiden, tel. 071-5165144, email evenementen@leiden.nl. Wilt u gebruikmaken van stoelen of andere attributen, neemt dan contact op met Werner Hendriks, info@vriendenvandeleidsehout.nl

Theehuis en hertenkamp

Bij het Theehuis de Leidsehout kunt u op een groot terras even bijkomen met een kopje koffie of een drankje. Tevens voert men een uitgebreide lunchkaart. De kinderen kunnen ondertussen kijken naar de dieren in de hertenkamp of spelen in de tegenoverliggende speeltuin. Ook voor feesten en borrels kunt u in het Theehuis terecht. Het is het hele jaar door iedere dag geopend vanaf 10.00 uur.
Voor de website klik hier.

Openluchttheater

Sinds 2010 organiseren de Vrienden van de Leidse Hout in dit theater jaarlijks een festival door professionals en amateurs. Met overwegend klassieke muziek die op een speelse en wervelende manier wordt gebracht.
In de zomer van 2015 en 2016 hebben wij daar meerdere voorstellingen georganiseerd.
Sinds 2017 organiseert de Stichting Openluchttheater Leidse Hout jaarlijks circa 10 voorstellingen in dit theater.
Ook de Vereniging Raadsherenbuurt organsieert jaarlijks een voorstelling in het Openluchttheater Leidse Hout.

Andere activiteiten in het park

- Atletiek: Voor de website van de Vereniging Leiden Atletiek klik hier.
- Tennis: Voor de website van Tennisclub De Leidse Hout klik hier.
- Yogacentrum Leidse Hout (in het Koetshuis): Voor website klik hier.
- Grote evenementen zoals Werfpop: voor het Protocol gebruik Leidse Hout ten behoeve van grote evenementen in de Leidse Hout klik hier.

Landgoed Oud-Poelgeest

Landgoed Oud-Poelgeest heeft een rijke historie die meer dan 1000 jaar terug gaat. Ooit was Oud-Poelgeest een versterkt huis dat generaties lang in bezit is geweest van de families Van Poelgeest en Van Alkemade. Omstreeks 1660 gebouwd door Constantijn Sohier. Prof. Herman Boerhaave en zijn echtgenote en dochter zijn rond 1725 de meest bekende bewoners geweest. In de 19e eeuw werden ook een koetshuis, oranjerie en kapel gebouwd. Tegenwoordig bevindt zich op de plek van de voormalige oranjerie Congreshotel Oud-Poelgeest.

Heempark

Het Heempark heeft een kortere historie. De aanleg van dit park is begonnen in 1959. Het Heempark is een park met gevarieerde inheemse flora en fauna. Het heeft naast een recreatieve functie ook een educatieve functie. Elke laatste zondag van de maand vindt gedurende de maanden maart t/m oktober een excursie plaats (aanvang 14.00 uur bij de hoofdingang).
Met de opening in 2005 van een ophaalbruggetje bij landgoed Oud-Poelgeest, aan de kant van de ijsbaan en Oegstgeesterweg, zijn de Leidse Hout, Oud-Poelgeest en het Heempark voor de wandelaar aan elkaar gekoppeld.

Sportpark Kikkerpolder

Sportpark Kikkerpolder met de sportvelden van:
Voetbal: UVS: www.uvs-leiden.nl en Lugdunum: www.lugdunum.nl
Honkbal en softbal Biento: www.biento.nl

Download hier het beheerplan volkspark de leidse hout

Downloaden

Bekijk de laatste foto's

Naar fotoalbum