Vrienden van de Leidsehout Vereniging vrienden van
De Leidse Hout

natuurexcursies 2017

Excursieschema 2017 Leidse Hout
Voorjaarsexcursie, stinzenplanten en mossen in de Leidse Hout, zijn ze er al/nog? Zaterdag 1 april, start 14:00 uur vanaf de Waterlelie. Stinzenplanten, wat zijn dat? Kan ik die ook in de Leidse Hout te vinden? Zijn ze mooi? Is dat groene spul mos of wat anders? Ja, er zijn stinzenplanten in de Leidse Hout. En veel ook! Mossen en andere wezens die daar op lijken vinden we er ook. En ook heel veel! Ga dus zeker mee op deze gratis excursie van ca. 1,5 uur. We gaan op zoek naar stinzenplanten en mossen. Afhankelijk van het weer in de weken en maanden daarvoor vinden we vooral de ene of de andere groep planten. Daarnaast kijken we ook naar andere planten en dieren. Mogelijk horen we al mooie zang van de eerste terugkerende trekvogels. Tussen de nog kale takken zijn ze veel beter te zien dan later.
Slootjesexcursie in de Leidse Hout Zaterdag 10 juni, start 14:00 uur vanaf de Waterlelie. Welke waterdieren en –planten leven eigenlijk in de sloten en de plassen van de Leidse Hout? Is er verschil in aantallen en soorten op verschillende plekken? Zou de larve van de zwaardvlieg ergens leven? Zijn de waterschorpioen en de rugzwemmer te vinden? Zijn er nog kikkervisjes? En bloedzuigers? Zouden we het heerlijk geurende kalmoes kunnen ruiken? We gaan het allemaal uitzoeken in deze gratis excursie van ca. 1,5 uur.
Vleermuisexcursie in de Leidse Hout Vrijdagavond 15 september, start 19:30 uur in MEC Oegstgeest. Mensen vinden vleermuizen nogal eens griezelig. Ze zien er apart uit, vliegen in het donker, zijn watervlug en sommige (niet in Nederland!) drinken bloed. Veel mensen hebben ze nooit in het echt gezien. Toch zijn ze overal, ook in Leiden en omgeving. We starten in het gebouw van MEC Oegstgeest met een uitleg over vleermuizen. Daarna gaan we met bat-detectors naar buiten. We doorkruizen landgoed oud Poelgeest en de Leidse Hout om de vleermuizen te horen en hopelijk te zien. De excursie duurt tot uiterlijk 21:30 uur en is gratis. Omdat we een beperkt aantal mensen in het gebouwtje kunnen herbergen en omdat we niet te grote groepen per gids willen hebben is aanmelding voor deze excursie verplicht: ton.gordijn@planet.nl of 071-5418948.
Najaarsexcursie, kleurenpracht: paddenstoelen, gekleurde blaadjes en vruchten. Zondag 29 oktober, start 14:00 uur vanaf de Waterlelie. De zomer is vol geuren en kleuren, maar de kleuren in de herfst doen daar vaak niet voor onder. In deze excursie gaan we vooral op zoek naar de geheimzinnige paddenstoelen. Zo zijn er niet en zo zijn ze er wel (en zijn ze soms ook zo weer weg). Misschien vinden we wel die mooie rode met witte stippen (ja … de vliegenzwam). We hebben ook wel eens heksenboter, ridderzwammen, schijnridderzwammen, heksenboleten gevonden. Geheimzinnige namen voor geheimzinnige zwammen. Zouden ze er weer zijn? Als er minder paddenstoelen zijn (b.v. bij droogte of stevige nachtvorst) gaan we ook kijken naar al het andere moois dat de herfst biedt. Gekleurde bladeren, mooie bessen, we vinden ze vast in de gratis excursie van ca. 1,5 uur.

< Ga terug

Download hier het beheerplan volkspark de leidse hout

Downloaden

Bekijk de laatste foto's

Naar fotoalbum